EŞLERDEN BİRİNİN DİĞER EŞİN ÇOCUĞUNU EVLAT EDİNMESİ
- Merve Nazlı Acar
- 17 Mar 2021
- 2 dakikada okunur
Evlat edinme bir kimsenin, genellikle bir çocuğun ebeveynliğini o kişinin biyolojik veya yasal ebeveyninden devralarak üstlenmesi sürecidir. Evlat edinmenin hükümleri Türk Medeni Kanunu’nun 305-320. maddeleri arasında detaylıca düzenlenmiştir.
Eşlerden biri diğer eşin eski evliliğinden veya evlilik dışı dünyaya gelen çocuğunu evlat edinmek isteyebilir. Bu husus sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Medeni Kanun’a göre eşin, diğer eşin çocuğunu evlat edinmesi mümkündür. Fakat bu durum birtakım yasal koşullara bağlanmıştır.
1.1. Eşin Çocuğunu Evlat Edinmenin Yasal Şartları
Eşler en az iki yıldan beri evli olmalı VEYA evlat edinmek isteyen eşin otuz yaşını doldurmuş bulunması gerekir. (Bu iki şarttan yalnızca birinin sağlanması yeterlidir.)
Evlât edinilenin, evlât edinenden en az on sekiz yaş küçük olması şarttır.
Ayırt etme gücüne sahip olan küçüğün rızasının alınması gerekir.
Küçük vesayet altında ise ayırt etme gücüne sahip olup olmadığına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlât edinilebilir.
Küçüğün ana VE babasının rızasını gerekir. Ancak ana/babanın kim olduğu veya uzun süreden beri nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa, ya da küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa rızası aranmayacaktır.
Eşin küçük çocuğunun evlat edinilebilmesi için gerekli tüm koşullar sayılanlardır. Evlat edinilenin küçük olması halinde, evlat edinenin altsoyunun muvafakatine ihtiyaç bulunmamaktadır.
Koşulların gerçekleşmesi halinde durumu izah eden bir dilekçe ile evlat edinme davası açılmalıdır. Evlat edinme davası evlât edinenin oturma yeri aile mahkemesince verilir.
1.2. Evlat Edinme Davası Ne Kadar Sürer?
Evlat edinme davası basit usule tabi bir dava olduğundan, diğer davalara göre daha kısa sürede ve hızlı sonuçlanmaktadır. Evlat edinme davası ortalama 1 yıllık süreçte tamamlanmaktadır. Somut olayın niteliklerine, mahkemenin iş yoğunluğuna göre bu süre artabilir/azalabilir.
Evlat edinme davaları sıkı yasal koşullara tabi olduğundan davanın avukatla takip edilmesi süreci hızlandırmaktadır.
1.3. Evlat Edinme Davasının Sonuçları
Mahkeme kararıyla birlikte taraflar arasında evlâtlık ilişkisi kurulmuş olur. Evlat edinme davası sonucunda;
Evlatlık herhangi bir işlem yapmaksızın mahkeme kararı ile birlikte evlat edinenin yasal mirasçısı olur.
Evlatlık evlat edinenin soyadını alır.
Evlâtlığın, miras ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlâtlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlât edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Ayrıca evlâtlıkla ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir.
1.4. Eşimin Çocuğunu Evlat Edinmek İçin Nereye Başvuracağım?
Eşlerden biri eşinin çocuğunu evlat edinmek için doğrudan Aile Mahkemesinde dava açmalıdır.
1.5. Evlat Edinme Davasının Niteliği ve Avukatlık Ücreti
Evlat edinme davası açabilmek için vekaletnamede özel yetkinin bulunması gerekmektedir.
Ayrıca evlat edinme davalarının niteliği gereği davayı kazanan taraf yararına avukatlık ücreti ve yargılama giderlerine hükmedilmemektedir. Bu giderler davanın sonunda hazineye gelir olarak kaydedilmektedir.
Büromuzca aile mahkemesinin görev alanına giren davalara bakılmakta olup, danışma, dilekçe örneği veya evlat edinme davalarının özel vekalet ile takibi için iletişime geçebilirsiniz.
Comments